historien om gata

Pedersgata strekker seg fra Vinkelgata ved Nytorget i Stavanger Sentrum og helt fram til Møllehaugen i Østre bydel. I tidligere tider var dette området et arbeiderstrøk med trange levekår, men det var også en yrende handlegate med allslags butikker, bank og apotek.

Pedersgata er trolig en utvidelse av «veien til Spilderhaug» som omtales i 1744. Området ble utbygd mellom 1800 og 1900. Gata er anlagt over områdene Blåsenborg, Sankthansvollen, Kjelvene, “Jammerdalen”, Møllehaugen og Spilderhaug.

EN DEL AV TREHUSBYEN

Bebyggelsenbestår stort sett av småhus i to til tre etasjer. De aller fleste boligene samt forretningsbygg langs Nytorget, Pedersgata og Langgata ble bygd mellom 1820 og 1860. Husene fra Grensesteinsgata og videre nordover er i hovedsak fra omkring 1865 og utover. Området regnes nå for å være en del av «Trehusbyen» i Stavanger, men det er et bygg som skiller seg markant ut. Boligblokken mellom Pedersgata og Nedre Dalgate kom til i 1972.

NAVNET

Pedersgatas fikk navnet sitt i 1861 og det kommer fra et lite kapell som kong Magnus Lagabøte fikk bygd rundt 1270. Det het St. Peters kirke og ble gitt til Hospitalet som Magnus og biskop Torgils opprettet i 1272.

PEDERSGJERDET

Rundt dette anlegget ble det satt opp et gjerde; Pedersgjerdet, et navn som har vært i bruk helt til vår tid om området fra Tinghuset til Petrikirken. Senere kom Pedersdalen (opphavet til de tre Dalgatene), Pederstrappen, Pedersparken (der Arkaden er i dag), St. Petri kirke, Petri skole og Pedersgata.