Strekkoden som kan demokratisere byutviklingen

Utdrag av tekst brukt her og foto: Siri Jeanette Pettersen/ Stavanger Kommune

Barcode - Verktøyet som kan styrke byplanlegging og arealbruk i kommunen.

Med NEB-STAR har Stavanger og Pedersgata fått sin første Barcode. NEB-STAR-partner Gemeente Utrecht har utviklet verktøyet, som er basert på prinsippet om å organisere byfunksjoner i parallelle soner, som ligner strekkoder.

Byplanleggere og arkitekter fra Utrecht er på Stavanger-visitt. Kolleger i NEB-STAR; Stavanger kommune, Pedersgata Utvikling AS, UiS og Stavanger Sentrum, lærer mer om Barcode. Droner har skannet byen, store datamengder er samlet inn og sammenstilt. Med det er en minipilot Pedersgata-barcode blitt fremstilt. Ved å øke radiusen på nedslagsfeltet for ulike prosjekter er det mulig å se større sammenhenger i ulike planer som foreligger.

Lyst til å vite mer?

– Her har vi Stavangers første Barcode, jubler Gregor Van Lit, prosjektleder i Utrecht kommune.

Kan strekkoden anvendes i Stavanger?

– For å finne en felles visjon for et område trenger vi et verktøy som kan koordinere alle pågående planer og prosjekter og se dem i en helhet. For å planlegge byen må vi forstå byen, og for det trenger vi tilgjengelig data. Barcode kan være et slikt verktøy, som hjelper oss til en bedre forståelse av dagens bysituasjon og gir et grunnlag for en mer visjonær tilnærming, sier Claus Petersen, sentrumskoordinator i Stavanger kommune.

– Barcode er et etterlengtet verktøy for arealbruk. Her kan vi se nøyaktig hvordan hver kvadratmeter brukes i Pedersgata. For eksempel viser strekkoden at det er langt lavere andel grøntområder enn antatt, sier Odd Vinje, digitaliseringsrådgiver i SK.

– Planleggere og andre parter har en tendens til å se prosjekter isolert. Ved å øke radiusen på nedslagsfeltet for ulike prosjekter er det mulig å se større sammenhenger i ulike planer som foreligger.  Dermed kan Barcode fungere som et verktøy for å sette i gang samtaler mellom planleggere og andre partnere om prosjektet, ved å se på den bredere konteksten, sier Ubbo Busboom, arkitekt i Stavanger kommune.

– Barcode er et utrolig interessant verktøy, hvor vi ser totaliteten av gata med nye øyner. Denne form for byplanlegging åpner også for muligheten til å stable flere funksjoner som næring og bolig i samme hus, og setter spørsmåltegn til kvaliteten ved de ulike parameterne. Hva gir kvalitet og innhold til ulike grøntområder for eksempel, sier Elisabeth Schibevaag, forretningsutvikler i Pedersgata utvikling.

Odd Vinje, Ubbo Busboom, Elisabeth Schibevaag og Claus Petersen er alle begeistret for Barcode Pedersgata, og de mulighetene dette verkøyet gir.

Forrige
Forrige

Noras kitchen er åpent alle dager i sommer

Neste
Neste

Keramikk-utstilling 1. og 2. juni