Pedersgata 12

✳️ Scroll down for the written version in english

Byggeår er ukjent, men det er før 1865. Fra starten bodde det mange folk i dette huset, men det fleste bodde her bare noen få år. Det var jo sånn tidligere at det var vanlig å flytte, gjerne til noe bedre. I april og oktober var det faste flyttedager. Dette huset er likevel mest kjent for at det i over hundre år var bakeri her, fra 1865 til 1969.

Det var Svend Haaland fra Klepp som åpnet bakeriet i 1865, og han drev virksomheten fram til 1900. I 1882 stod det å lese at baker Haaland lurer på “hvor de 2000 kroner som var budsjettert til fortau og rennesten i Pedersgata i 1880 var blitt brukt”. Dette sto å lese i en artikkel i Stavanger Amtstidende og Adresseavis, og han får et merkelig svar:

“Ordføreren kunne ikke svare nøiaktig på det, men de var brukt til broleggingsarbeid i byen. Alle var vel enige i at det trengtes i Pedersgaten som var en av de mest befærdede i byen”. Artikkelen avslutter med en noe skeptiske ordfører: “Forøvrigt forsto han ikke hvorfor Pedersgaten skulle ha fortrinn fremfor andre gater”.

Tenk at praksisen på den tiden var slik at huseierne betalte hellene på fortauet og kommunen for arbeidet med å legge de. Det var før asfalteringens tid.

I 1900 tar Tobias Roth over bakeriet. Han var en driftig mann som og drev med både jordbruk og sagbruk. Det var vel det han likte best, for han sluttet som baker allerede i 1903. Da startet Morten Sædberg med bakeri her, og familien holdt dampen oppe helt fram til 1969.

Fra 1969 til 1984 hadde Ritz delikatesse-utsalg i bygget Her var der mye godt for vanlige folk; varme pannekaker, kjøttkaker og fiskekaker med og uten løk.

I 2011 kom Solange frisør inn i en del av lokalet, og i 2014 startet Zouq pakistansk restaurant her. Solange frisør flyttet senere til Pedersgata 41, og Zouq noen få meter til Nytorget og Pedersgata 4.

I dag er det restaurantdrift i lokalet.

KILDE:

Historien om husene i Pedersgata er samlet i en periode på ca. 15 år av Lisa Thelin Knutsen. Dette er utdrag fra hennes samlinger som du vil finne i sin helhet på nettsiden Pedersgaten.org. Opplysningene her er med forbehold om eventuelle feil og mangler. De er hentet fra internett fra både dokumenterte og ikke-dokumenterte kilder, og de må derfor tas med «ei klyba salt».

Bildet er fra Stavanger Byarkiv/ Anne Midtrød.


✳️ English version

The exact construction year of this house is unknown, but it was built sometime before 1865. From the beginning, many people lived here, but most stayed only a few years. It was common back then to move frequently, often to find something better. April and October were the designated moving months.

However, this house is best known for housing a bakery for over 100 years, from 1865 to 1969.

A century with bakery

The bakery was established in 1865 by Svend Haaland from Klepp, who ran the business until 1900. In 1882, a local newspaper article mentioned that baker Haaland was questioning where the 2000 kroner allocated for sidewalks and drainage in Pedersgata in 1880 had been spent. This was published in Stavanger Amtstidende og Adresseavis, and the response he received was rather peculiar:

"The mayor could not provide an exact answer, but the money had been used for paving work in the city. Everyone agreed that improvements were needed in Pedersgata, as it was one of the busiest streets in town."

The article ended with the mayor’s skeptical remark:
"Besides, he did not understand why Pedersgata should be prioritized over other streets."

At that time, property owners had to pay for the paving stones on the sidewalks, while the municipality covered the labor costs. This was long before asphalt became common.

Changes in ownership

In 1900, Tobias Roth took over the bakery. A resourceful man, he also worked in agriculture and sawmilling—his true passions. He left the baking business after just three years, in 1903. The bakery was then taken over by Morten Sædberg, whose family successfully ran it until 1969.

From 1969 to 1984, the building housed Ritz Delicatessen, offering delicious treats for everyday people, such as warm pancakes, meatballs, and fish cakes (with and without onions).

A new era

In 2011, Solange Hair Salon moved into part of the premises, and in 2014, Zouq Pakistani Restaurant opened in the building. Later, Solange Hair Salon relocated to Pedersgata 41, and Zouq moved just a few meters away to Nytorget and Pedersgata 4.

Today, the premises continue to be used as a restaurant.

Forrige
Forrige

Pedersgata 7-9-11

Neste
Neste

Pedersgata 18