Pedersgata 20
I 1847 kjøpte Salve Salvesen Bakke tomten til Pedersgata 20 og oppførte huset som senere har vært bygd om flere ganger. Dette huset er blitt rabbet, altså fått murpuss utenpå tømmerveggene. De store glassrutene som dekker hele fasaden, er antagelig kommet til i 1940-årene.
Folk i huset
Her har det bodd mange folk. Allerede i 1865 var det registrert 22 beboere, fordelt på 5 husholdninger. Gjennom årene finner vi blant annet flere støperiarbeidere, bødtker (tønnemaker), og snekker, en sadelmaker, en fyrbøter og en stukkatør! En stukkatør er en mann som lager gipsrosetter til taket m.m.
Næring
I begynnelsen var det både butikk og snekkerverksted i bygget. Apoteket Hjorten startet her i 1885 med Peder Hals fra Ringerike som apoteker. Han kom til Stavanger sammen med sin mor og en søster. Han hadde to farmasøyter i arbeid. Dessuten holdt han seg med to tjenestepiker og en dreng. Han drev apoteket fram til 1894 da Theodor Olsen overtok og drev apoteket fram til 1902, da både han og apoteket flytta til Pedersgata 18.
Parfymeri, manufaktur og platebutikk
Lokalene ble stående tomme et år, antagelig for at det skulle bygges om til pensjonat. Dette ble drevet av Anna Svendsen fra 1903 til 1916. Etterpå overtok en manufakturbutikk, Poppy parfymeri og en grammofon- og platebutikk lokalene i første etasje.
Slakterforretning, Kebab og Pizza
Ole Slettebø og Bjarne Gundersen kjøpte huset i 1933 og startet slakterforretning i 1935. I 1947 ble naboeiendommen Nedre Blåsenborg 16 kjøpt til Gundersen og Slettebø sin kjøtt- og pølseproduksjon. Denne kjente slakterbutikken ble drevet fram til 1988. Etter at slakterbutikken ble avviklet har det vært forskjellige aktiviteter i huset fram til Istanbul Kebab og Pizza ble etablert her i 2017.
En frodig motkultur
Pedersgata ble en herlig, eksotisk gate. Den representerte en slags viktig og frodig motkultur til den galvaniserte oljerikdommen i Stavanger. Ingen andre gater i Stavanger er så fargerike, mangfoldige og internasjonale som Pedersgata er i dag.
Kilde:
Historien om husene i Pedersgata er samlet i en periode på ca. 15 år av Lisa Thelin Knutsen. Dette er utdrag fra hennes samlinger som du vil finne i sin helhet på nettsiden Pedersgaten.org. Opplysningene her er med forbehold for eventuelle feil og mangler. De er hentet fra internett fra både dokumenterte og ikke-dokumenterte kilder, og de må derfor tas med «ei klyba salt».