Pedersgata 25

Foto: Stavanger Byarkiv

Pedersgata 25 stod ferdig allerede i 1853, og Sivert Larsen bakeri her. Han drev dette fram til 1885. Da overtok Herman Friedrich Obstfelder, som kom fra Hjelmeland, bakeriet. Han bakte brød og kaker fram til 1914. Herman var gift to ganger. Det resulterte i seksten barn. Ni av dem døde som små, fra 2 måneder til 4 år.

Sigbjørn Obstfelder (Foto: Wikipedia/ Atelier Francais)

Sigbjørn Obstfelder

Sønnen Sigbjørn gjekk på Stavanger Katedralskole og jobbet etterpå som huslærer hos familien Bennetter på Sola. I helgene spaserer han fra Sola hjem til bakeributikken i Pedersgata. Sigbjørn var en rolig og fåmælt type som grublet og skrev dikt. Han kalte seg sjøl en skald fra St. Hans volden etter folkenavnet på høydedraget ovenfor Pedersgata.

Gikk helt til Paris

Sigbjørn Obstfelder likte å vandre ute i naturen, men en gong gikk han helt til Paris med en paraply i neven. Han besøkte og broren i Amerika og ville utdanne seg til ingeniør. Men det var ikke lett å finne seg til rette noen plass. Han dør i København, bare 34 år gammel. Han debuterte som forfatter i 1893 med lyrikksamlingen «Digte». Obstfelder regnes som den første modernistiske poeten i Norge. I diktene sine uttrykte han ofte følelser som angst, ensomhet, fremmedgjøring og religiøse lengsler.

Næring i huset
Gustav Gunvaldsen kjøpte Pedersgata 25 i 1914 for å drive kolonialhandel, steintøy- og leketøysforretning. Han solgte også parafin og sild fra tønner. Gustav og kona Kristine var kvekere, aktive totalavholdsfolk og fredsvenner. Gustav var kjent som en markant type med et stort skjegg og pene øyne. Sønnen, Racin, tok over i 1918 og drev butikken fram til 1923.

Melkeutsalg og Forbrukersamvirket
Frue Meieri hadde deretter melkeutsalg ett år før Forbruksforeningen Økonom tok over med sitt butikkutsalg, avdeling 12, i 1924. Forbrukersamvirket har lang tradisjon i Pedersgata, heilt fra 1866. Økonom, som ble etablert av støperiarbeidere i 1900, drev butikken fram til 1972.

Løvås Bruktbu

I 1976 åpner Kjell Egil Løvås ny butikk, nemlig Løvås Bruktbu, som er kjent for sitt fantastiske utvalg av brukte bøker og tegneserier. Butikken drives nå av hans datter May Jane Løvås.

Kilde:

Historien om husene i Pedersgata er samlet i en periode på ca. 15 år av Lisa Thelin Knutsen. Dette er utdrag fra hennes samlinger som du vil finne i sin helhet på nettsiden Pedersgaten.org. Opplysningene her er med forbehold om eventuelle feil og mangler. De er hentet fra internett fra både dokumenterte og ikke-dokumenterte kilder

Forrige
Forrige

Pedersgata 22

Neste
Neste

Pedersgata 31-33